Anekdoter från 2020 - Dag 1

Idag läste jag att Donald Trump gav som förslag att spruta in desinfektionsmedel i lungorna för att rengöra kroppen från Covid-19 inifrån. Den spontana tanken var att det vore roligare med Tequila. Men sen kom jag på att detta är allvar. Folk dör, och många gånger tidigare än de borde. 
 
Vi har många märkliga månader framför oss och som jag och min älskade fru pratade om igår. Vi lever just nu i en kommande historiabok. Det blev med andra ord än mer tydligt att det är våra enskilda handlingar här och nu som avgör hur världen kommer se ut för er som läser detta i framtiden. 
 
I Sverige har vi valt en annan väg en resten av världen. Vi har inte stängt ner hela samhällen, vi förväntar oss inte eliminera viruset så som Nya Zeeland just nu försöker. Den svenska filosofin är egentigen ganska tydlig. Vi ger makten till människorna att agera på bästa sätt för att bromsa smittan.
 
Och det kanske är logiskt, för vad motiverar oss mest i att förändra våra beteenden?  
a) Att med tvång av polis och andra auktoritära medel tvingas stanna hemma, så som i många länder runt om i världen? 
b) Att med egen motivation genom vetskapen att smittan kan döda någon av ens egen familjmedlem stanna inne för att minska smittspridningen, så att sjukvården mäktar med?
 
Nu börjar förvisso fler och fler länder följa den svenska linjen och till saken hör att en egen reflektion i det hela är att det finns en del i denna ekvation som sällan nämnts. Anledningen till att den svenska modellen fungerar, är då vi redan per automatik har långa avstånd mellan varandra. Vi bor tio miljoner människor på en yta lika stor som Tyskland. I Tyskland bor uppskattningsvis runt åttio miljoner människor på samma yta.
 
Nog för idag. Läste även att Jimme Åkesson ska skilja sig med sin partner Louise Erixon. Någonstans rimmar det konstigt med en partiledare för ett parti som vurmar för kärnfamiljen. 
 
Men det är i tider som dessa ens sanna sidor kommer fram. Om ens någon i USA skulle fundera på om det vore bra att spruta in desinfektionsmedel i lungorna, eller om vi i Sverige skulle få för oss att rösta in någon som vill stänga in Sverige från resten av världen. Då lever vi inte i Covid-tider. Då lever vi i en dystopisk Netflixserie i typ med Handmades Tail.
 
 
0 kommentarer