Koriander är vår tids krydda

Koriander är populärt. Det är en krydda som återfinns i fler och fler restaurangkök. Eller i kokböcker för den delen. I texten som nu följer blir däremot kryddan en symbol för något annat. En symbol för vad jag tycker mig se i vår omvärld idag. För kryddan koriander kan nog många av oss symbolisera med tudelning. Antingen hatar du den, eller så älskar du den. Jag har sällan träffat någon som tycker varken eller. Lite som hur folk tycker om en viss amerikan, en viss fransyska, eller ett visst utträde, eller som just nu, ett val i Turkiet. Det går en tydlig nationalistisk protektionistisk våg genom världens politik och om det kan man tycka vad man vill, men precis som med koriander så verkar det dela upp människor och delar upp med väldigt starka åsikter.

Men åter till kryddan koriander. Jag själv gillar inte denna ört. Det innebär inte att jag missunnar någon människa att äta koriander. Jag kommer inte heller slita bort min kollegas lunchtallrik eller förklara krig mot alla som inte tycker om koriander. Det händer till och med att jag ibland äter koriander för att försöka lära mig att tycka om det.

Men tänk er nu ett annat scenario. Ett scenario där någon istället förklarar krig mot just koriander. Där man helt enkelt vill att koriander inte längre ska få existera på någon restaurangmeny. Men eftersom vi ändå lever i en demokrati, så kan ingen rakt upp och ner bestämma sig för att förbjuda det, så istället väljer inflytelserika personer en annan taktik. En taktik som går ut på att skylla på att det är korianderns fel att så många har blivit tjocka. Att det är korianderns fel att luncherna har blivit så dyra och att medborgare inte längre har råd att gå till tandläkaren. Allting i demokratins och i folkets bästa intresse och till slut börjar kanske folk tro på att det är koriandern som är roten till allt ont i livet. Sen kommer någon på att spiskummin inte heller är så gott.

Det jag försöker säga är att frihet är ett flyktigt väsen, som kräver omvård, kärlek och respekt. Vi tar den idag för givet, men i en tid där det i Makedonien och Ryssland finns "trollnyhetsskapare", eller där världens mäktigaste personer stänger gränser för vissa grupper, då blir jag genuint ledsen och lite oroad över om jag i framtiden inte kommer få se koriander som ett val på min lunchmeny. Det är inte alltid lätt att se konsekvenserna över de val vi idag gör, men vissa val kan vi lättare än andra se in i framtiden med. Det har vi historien till hjälp med. För den dagen vi börjar inskränka människors frihet, det är dagen då demokratin och vår personliga frihet på lång sikt står på spel. Idag skriver jag om inget annat än kryddan koriander, men vem säger att det imorgon inte är om spiskummin, eller för den delen, persilja? Är vi beredda på att imorgon ta konsekvenserna för det vi idag väljer att ge upp?

Fram tills dessa frågor kan besvaras kommer jag fortsätta kämpa för alla människors rätt till en själ i ro.

Själensro Tankar Vårsamtid
0 kommentarer