Världen vi tror är för evig

Det är inte det att vi inte vill. Det är det att ingen annan vill ta steget. Steget mot att på allvar göra något mot dom hot vi står inför. Saker vi idag tar för givet kommer vi få ta konsekvensen av just för att vi tog saker för givet. Som mat till exempel. Vi äter minst tre mål mat om dagen. Frukost, lunch och kvällsmat. Vad vi vill, när vi vill. Vårt ätande får konsekvenser på vår jord, men jag vill poängtera redan här och verkligen poängtera. Vi kommer i framtiden äta lika mycket och ska så också kunna göra. Det handlar endast om att ändra vanor som vi idag tar för givet och istället sakta börja äta saker som vi nu inte tror att vi då kommer kunna ta för givet. Förändringen är inte till det sämre utan handlar endast om att få in en ny vana. Lite som att börja träna istället för att snusa.
 
För det finns viss fakta som vi inte kan blunda inför. Av världens klimatpåverkande verksamheter, står högst troligt jordbruk och mattillverklingen för 17 % av dessa. Av dessa är 17 % står proteinkällor för en stor andel. Anledningen är egentligen ganska enkel. För om vi äter mat som kommer från djur, så har dessa djur även dom ätit mat. Denna djurmat är oftast producerad av oss på andra ställen än där djuret de facto frodas och lever. Om mark till att odla inte finns. Då skapar människan mark. Se på regnskogarna som drastiskt avverkas för att skapa odlingsytor till att odla, just mat, till djur. Djur som vi sedan slaktar eller mjölkar och som till slut landar i våra kylskåp eller på en restaurang nära dig. Det är en enorm global mekanism, där alla av naturliga och eller ekonomiska skäl ser till sitt företag, sitt hem och till sitt bord. 
 
Så lösningen är inte enkel. Det räcker inte med att vi alla börjar äta eko-mat. Det är mer komplicerat än så. 
Men det finns nog vissa saker som faktiskt gör snabbare skillnad än andra. Skillnaden som gör att vi imorgon faktiskt kan cykla genom staden, på landsvägen, över ängen utan att behöva en syrgastub på ryggen. För oavsett hur mycket vi vill förneka vad som är på väg att hända, så är det faktiskt dit vi är på väg. 
 
Så vad kan vi som konsument göra? Enkelt svarat. Äta annorlunda.
Hur tråkigt det än är att skriva, så är många av oss uppfödda på kött, men kött är troligen en av de största klimatbovarna. Så tänk så här. Om du äter vegetariskt istället för kött så minskas din personliga klimatpåverkan med 50 % vid det tillfället. Om du äter veganskt, då minskar du klimatpåverkan på det du äter med hela 90%. Tvivlaren har all tillåtelse att tvivla. Men tänk igen logiskt. Det kött du äter är troligen importerat från, säg Brasilien. Braislianskt kött är gott, men dom äter ofta majs. Majsen är troligen odlad på jordbruksmark som tidigare var regnskog. Billigt, gott och enkelt. Jag förstår att du tvivlar, men det är oavsett en miljöbov. Säkert också en hälsobov. Om vi hade valt ett vegetariskt eller veganskt alternativ, då hade vi kapat ett eller två led i kedjan från bonde till kylskåp. I de flesta fall ska tilläggas. 
 
Men proteiner behöver vi så tänk nu också på följande. Om vi tar och gör en brasiliansk uppfödargård till ett stort växthus istället. Vi låter sedan insekter få leka runt på samma mark, leva på det gräs och blommor som naturligt skulle växa upp där. Lägg därmed till att en insekt skapar 30 % av sitt protein från solen, ja då har du ett ganska effektivt protein att mala ner som vi som människa och planet skulle kunna leva på. Är tvivlaren framme igen så förstår jag det. Men fundera en liten sväng extra nästa gång du äter köttfärssås och spaghetti. Fundera på vilka delar av ett djur som har malts ner för att mätta din mage. Eller för den del om du äter kräftor. Särskilt den delen när du suger märgen ur huvudet. Kräftan du äter lever i gyttja på en högst begränsad yta. Om ni någon gång ska lita på mig, så lita på mig att du inte vill gå vidare i tanken på vad kräftorna äter. Av varandra.
 
Men för att gå vidare till något gladare. Det handlar alltså inte om att äta sämre, eller mindre. Det handlar om att äta annorlunda mot vad vi idag är vana vid. Det betyder inte minskad livsglädje. Det betyder bara att fler kommer få leva och se världen längre. För oavsett vad vi vill intala oss själva, så struntar vår moder jord i vad vi vill ska vara sanning. Hon går under med eller utan oss ändå. Och om vi ska vara riktigt ärliga. När du ligger på din dödsbädd. Är det vad du ätit eller inte ätit som du då kommer ägna din tankeverksamhet åt? 
 
Lyssna på Johan Rockström och hans sommarprat. Det kan rädda våra liv, din familj och dina framtida barnbarnsbarn. På riktigt.
 
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/571827?programid=2071 
 
 
Itstimetomakeachange
2 kommentarer