Min farfar sa alltid...

...att man måste ha ett mål i livet. Innebörden av det är något jag inte till fullo förrän nu har förstått. Jag minns det som igår när Kurt, som min farfar hette, sa; ”Jag ska bygga en damm! En damm som man kan bada i och där det finns fisk att fiska. Massor utav fisk! Så mycket att barnbarnen alltid får napp! Å en ö ska där finnas också!”.
Vid detta tillfälle bodde han och min farmor i en hyresrätt mitt i centrala staden, men å andra sidan ägde de också en gård mitt ute i den halländska skogen. Det var här min farfar yttrade de berömda orden. Ute på altanen där han stod med mig bredvid sig och blickade ut över den stora gräsbeväxta gamla betesmarken för får och getter. Men genom det höga gräset flöt en osynlig bäck. Inte större än att en 2 åring kunde hoppa däremellan. Där ute, mitt i den gamla betesmarken för får och getter hade min farfar bestämt att det visst istället skulle bli en damm! Så till slut, en lugn dag i mittersta mars så kom också grävskoporna. En efter en skickades slev efter slev av jord upp på lastbilsflaket och lämnade till slut en stor jordig grop med undantaget för vad som ämnades bli dammens öga och ö. Djupet var minst 2 meter vill jag minnas, men någon damm var det inte tal om. Jag minns det som igår där jag som nybliven åttaåring blickade ner i en grop utan liv, omgärdad av endast skog och så förstås, vår stuga. Men så fanns bäcken. Denna sipprande energi av liv som nu 2 åringen fick större och större problem att hoppa över. Sakta, sakta blev 2 cm vatten, 3 cm vatten och 3 cm vatten blev 1 meter vatten och en dag sågs ingenting annat av än det blodsvarta vattnet från hjärtats bäck och såklart, ön som mitt ute i vattnet hade formats ur min farfars dröm om en damm där de nu inplanterade fiskarna fick hoppa i månljuset och där barnbarnens lek fick eka genom granskogens täta stammar.

Min farfar menade; "Ha alltid ett mål i sikte!" och jag säger; "Han har rätt". Utan mål så stannar mycket av ens liv upp. Men den största lärdomen i livet och som även den här historien handlar om är att man måste våga större för att liv ska börja sippra.

Du behöver inte nöja dig med att hoppa över bäcken när det finns en damm du kan simma över.

Själensro
3 kommentarer
yllefilt.blogg.se

Underbart.

Neapocalypse - en alternativ hästblogg

Jättefint inlägg! :)

Svar: Tack! Det värmer att höra =)
Själensro

Matilda

Vilken underbar text! Gillar din farfars inställning väldigt mycket!

Svar: Glad att höra att texten mottas på det sätt som tänkt :). Ja, Farfar han hade mycket idéer och många mycket goda sådana också.
Själensro